CATALUNYA: Rafael Ribó demana empara al Parlament davant la manca de col·laboració de la Delegació del Govern a Catalunya

Les retallades pressupostàries i la descoordinació administrativa vulneren drets de les persones; les queixes recollides en l’Informe anual 2010 sobre educació, Llei de promoció de l’autonomia personal (coneguda com a Llei de dependència) i habitatge evidencien aquesta vulneració.

Durant la compareixença al Ple amb motiu de la presentació de l’Informe anual, el síndic ha demanat empara al Parlament arran de la manca de col·laboració de la Delegació del Govern a Catalunya en les actuacions que el Síndic li va adreçar en exercici de les seves competències, tal com ho estableix la Llei del Síndic.

Rafael Ribó ha manifestat que les administracions que han obstaculitzat les investigacions del Síndic, no només han impedit l’encàrrec estatutari de la institució, sinó, sobretot, han vulnerat els drets de les persones que li havien presentat les seves queixes. Aquest any, els ajuntaments que no han col·laborat amb el Síndic han estat Sitges, Alcanar, Berga i Capellades. Cal destacar que aquestes administracions, durant l’exercici 2011, estan en procés de resoldre aquesta situació amb la tramesa de les informacions que els havien estat requerides.

L’any passat el Síndic va iniciar un total de 21.504 actuacions, que es distribueixen entre 6.095 queixes (28%), 121 actuacions d’ofici (0,5%) i 15.288 consultes (71%). Les queixes es van incrementar un 2,6% respecte al 2009. De les 6.095 queixes rebudes, la majoria ha tractat sobre matèries d’administració pública (19%), ordenació del territori (14,4%) i serveis socials (14,3%).

La supressió d’ofertes educatives en centres o en barris socialment desfavorits, com ara la dels batxillerats diürns i nocturns, pot afectar negativament el dret a l’educació en igualtat d’oportunitats.

L’aplicació de la Llei de promoció de l’autonomia personal ha generat múltiples problemàtiques, que han arribat en forma de queixes al Síndic, sobre terminis de reconeixement massa llargs, disconformitat amb la qualificació de dependència, retards a l’hora d’elaborar el programa individualitzat d’atenció -PIA-) i sobre els casos en els quals es produeix la defunció de la persona sol·licitant un cop el procés de tramitació ja s’ha iniciat.

La defensa del dret a un habitatge digne i la lentitud de la tramitació de les subvencions s’han constatat en la tramitació dels ajuts públics per fer front a les situacions urgents, tant de les persones que demanen accedir a un habitatge com de les que puguin sol·licitar l’ajut per evitarne la pèrdua. No es pot permetre que el procediment duri sis mesos com ara, fet que ha provocat en alguns casos que, quan arriba l’ajut, ja hi ha hagut tal acumulació d’impagaments que la persona es troba en un procediment judicial de desnonament.

 

FUENTE: Síndic de Greuges de Catalunya, Espanya.