CATALUNYA: El síndic fa balanç dels programes de cooperació de la institució a Sèrbia

El projecte d’assistència jurídica que es porta a terme a diferents poblacions  de la província autònoma de Vojvodina ha atès els últims tres anys (2008-09-10) 4.914 persones, de les quals 4.136 han demanat assistència jurídica gratuïta i 778 servei de torn d’ofici.

 
Després de tres anys d’implantació, Ribó, en una roda de premsa feta a Novi Sad, ha valorat positivament el projecte recordant que es tracta de l’únic programa  d’assistència jurídica gratuïta que engloba el servei d’orientació jurídica i el torn d’ofici. El projecte també ha estat avalat per un informe del Consell d’Europa  sobre la reforma judicial a Sèrbia que recomana l’aplicació del mateix sistema a tot el país.  El govern de Sèrbia està prenent en consideració aquest sistema en l’elaboració de la llei d’assistència jurídica gratuïta.

El projecte té els antecedents en un pla pilot portat a terme a la ciutat de Nis el 2003. En els darrers anys, l’assistència jurídica gratuïta s’ha estès a altres municipis de Vojvodina i a altres llocs de Sèrbia com ara Novi Beograd, el districte més gran de la capital, Belgrad.

El finançament és a càrrec de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, el govern de Vojvodina, els ajuntaments participants i el mateix Síndic de Greuges.

En un segona compareixença davant els mitjans de comunicació, en aquest cas a Belgrad, Ribó ha explicat els resultats del projecte de suport a l’Ombudsman de Sèrbia que el Síndic ha portat a terme juntament amb l’Organització  per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) i l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID).

El suport del Síndic a l’Ombudsman de Sèrbia s’ha concretat en dos projectes, successius en el temps, que han permès abordar en un primer moment les necessitats genèriques de la institució per passar, posteriorment, a treballar en dues matèries concretes  com són els drets dels infants i el de les persones privades de llibertat i en un tercera transversal com és la comunicació.

El programa ha permès, entre altres coses,  la creació d’un espai web adreçat a nens i joves i la creació d’un consell assessor jove.  Pel que fa a l’ àmbit de presons s’ha elaborat una metodologia de treball per a la supervisió dels llocs de detenció de les persones privades de llibertat. De comunicació s’ha elaborat un document estratègic que marca les pautes de la política comunicativa de la institució.

El Síndic té un tercer programa de cooperació a Sèrbia. Es tracta d’un programa d’assessorament i suport a l’Ombudsman de Belgrad.

 

Más información

FUENTE: Síndic de Greuges de Catalunya, España.