CATALUNYA: Conveni per impulsar la defensa dels drets en l’àmbit local en Sant Andreu de Llavaneres

L’alcalde de Sant Andreu de Llavaneres, Bernat Graupera i Fàbregas, i el síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, han signat un conveni de col·laboració per tal d’oferir una millor atenció als habitants de Sant Andreu de Llavaneres en la defensa dels seus drets en l’àmbit local. El conveni estableix que el Síndic ha d’oferir a l’Ajuntament una supervisió singularitzada de la seva actuació. Aquesta actuació es concretarà, d’una banda, en la tramesa a l’Ajuntament d’un informe anual que reculli la situació de les queixes gestionades referents al municipi i una estadística de les consultes provinents de persones i d’entitats de Sant Andreu de Llavaneres que s’hagin atès al Síndic. D’altra banda, el Síndic també podrà assistir a un plenari municipal per exposar i debatre l’informe esmentat.

L’Ajuntament ha volgut col·laborar en la funció de protegir i defensar, amb independència i objectivitat, els drets fonamentals i les llibertats públiques de les persones davant l’Administració. D’acord amb el conveni aprovat, el Síndic oferirà a partir d’ara a l’Ajuntament una supervisió singularitzada de la seva actuació, que es concretarà en la tramesa d’un informe anual amb la situació de les queixes gestionades referents al municipi i una estadística de les consultes realitzades.

Les dues institucions també acorden donar la màxima celeritat a la tramitació de les queixes presentades al Síndic que afectin competències municipals. Amb aquesta finalitat, el síndic podrà desplaçar-se al municipi per comprovar sobre el terreny l’abast d’una queixa. També podrà traslladar a Sant Andreu de Llavaneres els assessors que consideri adequats perquè s’entrevistin amb les persones o les entitats que ho sol·licitin i l’Ajuntament ha de facilitar-los un espai, que estarà situat a Ca l’Alfaro.

L’Ajuntament, amb l’acord previ amb el Síndic, també crearà sistemes per divulgar la figura del Síndic, com ara editar fullets sobre les diferents vies d’accés a la institució perquè la població de Sant Andreu de Llavaneres en sigui coneixedora. A més, l’Ajuntament ha d’incloure l’enllaç del Síndic al seu web.

A petició del Síndic, l’alcalde ha de posar a la seva disposició els responsables polítics i funcionaris pertinents perquè l’informin de les circumstàncies i els antecedents que fan referència a la queixa.

El conveni també inclou els diversos procediments que el ciutadà pot utilitzar per presentar una queixa al Síndic: de manera presencial o per correu ordinari a la seu del Síndic; per telèfon, trucant al 900 124 124; per correu electrònic a l’adreça sindic@sindic.cat; per fax al 933 013 187; pel web www.sindic.cat; lliurant-la al personal del Síndic durant alguna de les seves visites al municipi; o per mitjà dels impresos i sobres de franqueig pagat que estaran a l’abast dels habitants de la població en un lloc visible de les dependències municipals.

El Síndic podrà proposar que s’iniciï un procediment de mediació que faciliti una resolució positiva i ràpida de les queixes, sempre a petició conjunta dels interessats i de l’Ajuntament. El seguiment del conveni el farà un grup de treball format per representants de les dues institucions. El conveni té una vigència de dos anys.

Aquest és el catorzè conveni d’aquestes característiques que signa el Síndic amb un municipi. Els anteriors van ser amb els ajuntaments de Sant Adrià de Besòs, Castellar del Vallès, Sant Sadurní d’Anoia, Cubelles, Cardedeu, Sant Pere de Ribes, Barberà del Vallès, Canet de Mar, Matadepera, Esparreguera, Tàrrega, Torelló i Roses.

Fins el dia 9 de novembre del 2010, el Síndic ha iniciat 34 actuacions (12 queixes i 22 consultes) provinents d’habitants de Sant Andreu de Llavaneres. El 2009 en va iniciar 16 (3 queixes i 13 consultes) i fa dos anys, el 2008, el Síndic en va iniciar 30 (5 queixes i 25 consultes).
 

FUENTE: Síndic de Greuges de Catalunya, España.