CATALUNYA: Conferència magistral, signatura d’un conveni i reunions amb defensors

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha participat en el cinquè congrés  d’organismes públics autònoms de Mèxic, que s’ha celebrat els dies 5 i 6 d’agost a la localitat d’Aguascalientes sota el títol “Autonomia i informació pública”.

 
Ribó va pronunciar una conferencia magistral:»El dret a l’accés a la informació: part fonamental de l’evolució democràtica del segle XXI. El paper dels ombudsman o institucions similars, com a organismes autònoms», dins de l’apartat d’experiècies internacional, en què també van intervenir una representant de la Universitat de Washington i un mebre de l’Instituto Interamericano de Derechos Humanos.

Els òrgans públics autònoms són aquelles institucions que a Mèxic no estan subordinades a cap òrgan de govern. En formen part, entre d’altres, les defensories de drets com ara la Comisión de Derechos Humanos del Distrito Federal. Amb aquesta institució el sindic ha signat un conveni marc de col·laboració.

Durant la seva estada a Mèxic, el síndic també s’ha entrevistat amb Raul Plascencia, president de la Comisión de Derechos Humanos de México, l’equivalent al defensor del poble, i ha mantingut trobades amb Cuathemoc Cárdenas, exlider del Partit de la Revolució Democràtica, candicat presidencial i governador de Mèdic DF del 1997 al 2000 i fill de Lázaro Cárdenas, president de Mèxic entre el 1934 i el 1940.

FUENTE: Síndic de Greuges de Catalunya, España.